🎉Common Lisp için Vim

Furkan Portakal
2 min readMar 15, 2021

Text editor olan vim üzerinde plugin ekleyerek Common Lisp kodlama nasıl yapabilceğimizi kısa bir şekilde anlatıyor olacağım.

✅ Bir kaç alternatifi olmakla birlikte Vlime Vim Plugini kullanmayı ve yüklemeyi anlatacağım. Gerekli yüklemeleri yapmak için Terminalimizi açalım. Vlime ile bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmak için gerekli toolları şu komutla kuralım:

sudo apt-get install vim sbcl git curl

Quicklisp’i yüklemek için şu komutları kullanalım:

curl -O https://beta.quicklisp.org/quicklisp.lisp sbcl --load quicklisp.lisp --eval '(quicklisp-quickstart:install)' --eval '(exit)' sbcl --load ~/quicklisp/setup.lisp --eval '(ql:add-to-init-file)' --eval '(exit)'

ve ardından kurulum bittirmek için Enter’a tıklayalım 🙈

✅Ve sıra geldi Vlime ve Paredit’e. Githubtan repositoryleri çekmek için şu komutları kullanalım:

git clone https://github.com/l04m33/vlime.git ~/.vim/bundle/vlime git clone https://github.com/kovisoft/paredit ~/.vim/pack/plugins/start/paredit echo 'set runtimepath^=~/.vim/bundle/vlime/vim' >> ~/.vimrc vim +'helptags ~/.vim/bundle/vlime/vim/doc' +'helptags ~/.vim/pack/plugins/start/paredit/doc' +q

✅İşlem tamamlandıktan sonra .vimrc dosyamıza şu kodu ekleyelim:

filetype plugin on

✅Buraya kadar sorunsuz geldiyseniz deneme sırası🎉. Şu komutlarımız ile portakal.lisp gibi yeni bir Lisp dosyası oluşturalım:

vim portakal.lisp

Vlime sunucumuzu başlatmak ve sunucumuza otomatik olarak bağlanmak için VIM’de bulunan 3 moddan biri olan normal modda aşağıdaki komutu girelim:

\rr

✅Eğer “Vlime Connection 1 established.” uyarısını gördüyseniz bağlandığınızın işareti 💫 Uyarıyı göründükten sonra, Vim command-line( : yaparak geçebilirsiniz.) modunda şu komutu girerek Vlime sunucusu için oluşan pencereyi kapatabilirsiniz bunun için şu komutu kullanabiliriz:

:q

✅Vlime sunucusu arka planda çalışmaya devam edecektir. Aşağıdaki komut, Vlime sunucusunun konsol çıktısını gerektiğinde görüntülemek için normal modda kullanılabilir:

\rv

✅Esc basarak ‘i’ veya ‘a’ tuşlarına basarak insert moda geçelim. Ve sıra denemek için lisp kodumuzu yazmaya💬 List eğitim serisi olarak Tutorialpoints’ı kullanabilirsiniz. Ufak bir örnek yapalım.

(write-line "Hello World")

✅Kodumuzu yazdıktan sonra Esc tuşuna basarak normal moda dönelim. Ve normal modda şu komutu girelim.

\ss

✨Ve sonucumuzu açılan pencerede görebiliyoruz.

Bitirmeden

⚡️Beni github üzerinden takip etmek için :
https://github.com/fport

🔻Beni linkedin üzerinden takip etmek için : https://www.linkedin.com/in/furkan-portakal/

👉🏼 Beni Twitter üzerinden takip etmek için:
https://twitter.com/furkanportakalx

🍊Beni sosyal medyadan takip etmek ve sorularınız için : https://linktr.ee/furkanportakal

--

--